Ústredný výbor KSS neprijal rezignáciu vedenia strany. KSS štartuje k obrode svojej činnosti!

2016-04-11 Sekretariát ÚV KSS
xxxxxJediným bodom celodenného rokovania Ústredného výboru KSS, konaného v sobotu 9.apríla 2016 bolo hodnotenie dosiahnutých výsledkov KSS vo voľbách do NR SR, ktoré sa uskutočnili 5.marca tohto roku. Predsedníctvo ÚV KSS predložilo Ústrednému výboru ako základný podnet do diskusie „Predbežnú analýzu volebného výsledku KSS“. V nej bolo okrem analýzy vyjadrené aj prijatie zodpovednosti vedenia strany za neuspokojivý volebný výsledok a návrh na jeho rezignáciu, ako aj návrhy na opatrenia a ďalší postup. Predsedovia Krajských rád vyhodnotili poznatky krajských rád z prípravy a priebehu volebnej kampane príslušných okresných organizácii. Potom nasledovala diskusia, v ktorej členovia ústredného výboru hovorili o svojich názoroch, poznatkoch, postrehoch a skúsenostiach, súvisiacich s dosiahnutým výsledkom KSS vo voľbách. Spoločným prvkom diskusných vystúpení bola kritická snaha o hľadanie objektívnych, ale aj subjektívnych príčin neúspechu strany vo voľbách.
xxxxxNa pripomenutie - KSS získala v týchto voľbách podporu len 0,62 percenta voličov, to znamená 16278 hlasov. Z toho v jednotlivých krajoch Slovenska: c Bratislavskom 0,36, v Trnavskom 0,51, v Nitrianskom 0,46, v Trenčianskom 0,81, v Žilinskom 0,57, v Banskobystrickom 0,84, v Prešovskom 0,79 a v Košickom 0,66 percent.
xxxxxV diskusii bola vyjadrená široká škála názorov na príčiny dosiahnutého neuspokojivého stavu a boli predstavené rôzne uhly pohľadov na danú problematiku. Z nej vyplynulo, že situáciu, do ktorej sa strana dostala, nie je možné chápať zúžene, len z pohľadu ostatných volieb, v ktorých strana dosiahla od roku 1989 najnižší počet hlasov. Príčina tohto neúspechu spočíva už v porážke Komunistickej strany v novembri 1989, kedy bola zbavená moci a postavenia z dôvodu celého komplexu vplyvov, faktorov a konaní, vyplývajúcich z medzinárodnej, vnútropolitickej i vnútrostraníckej situácie. Zradená, rozložená za takmer 27 rokov antikomunizmom neustále napadaná, ohováraná, spochybňovaná a zosmiešňovaná Komunistická strana /aj keď nie ako právny nástupca KSS/, len ťažko hľadala cesty k svojej konsolidácii a svoje miesto v nových podmienkach kapitalistického ekonomického a spoločensko-politického systému. Táto cesta je o to zložitejšia, že väčšina skúsených a pripravených funkcionárov i členov strany ju z rôznych dôvodov opustila a prestala s ňou spolupracovať.
xxxxxZ uvedených, ale aj ďalších dôvodov, nie je možné dosiahnuté výsledky hodnotiť izolovaným spôsobom, ako sa to robí u iných politických strán, z ktorý väčšina vznikla až po roku 1989. Tieto strany, majú okrem iného, neporovnateľne väčšie finančné prostriedky na svoju činnosť, ktoré získavajú od „sponzorov“, „darcov“ a zo zdrojov, ktorých pôvod je už roky „zahmlievaný“ a v súčasnej situácii „nezistiteľný“. Ich zviditeľňovanie v médiach sa tiež odvíja od sumy peňazí, ktoré majú na reklamnú a propagačnú kampaň, ale aj od vôle majiteľov súkromných médii, ktorí ich podporujú. Podstatou ich činnosti je populizmus, manipulovanie verejnou mienkou občanov s cieľom, dostať sa k moci a tým pádom aj k zdrojom ďalších príjmov pre svojich mecenášov – oligarchov, finančné skupiny, bohatých podnikateľov a niektorých „vyvolených“ štátnych úradníkov blízkych týmto kruhom.
xxxxxPod vplyvom uvedenej situácie samozrejme došlo k oslabeniu aj samotnej komunistickej strany, jej vnútrostraníckej činnosti, akcieschopnosti, schopnosti adekvátne reagovať na vývoj na Slovensku. Chronický nedostatok finančných prostriedkov, absencia ďalších materiálnych zdrojov ohraničili možnosti aktivít strany a minimalizovali jej možnosti na uskutočňovanie potrebných opatrení a akcií. Svoju úlohu tu zohrala aj neskúsenosť značnej časti funkcionárov strany, ich nepripravenosť na využívanie foriem a metód práce osvedčených v komunistických a robotníckych stranách, ale aj pomerne vysoký priemerný vek členskej základne. Uvedené faktory prispeli k pretrvávaniu a prehlbovaniu chýb a nedostatkov v práci na všetkých stupňoch štruktúry strany a k ďalšiemu oslabovaniu jej vplyvu medzi občanmi. Uvedené problémy budú vyžadovať riešenie už v najbližšej dobe na vnútrostraníckych fórach KSS.
xxxxxHovorilo sa aj o taktických chybách ktorých sa strana dopustila v predvolebnej kampani. Jednou z nich bolo aj nesprávne odhadnutie filozofie týchto volieb, podcenenie práce medzi niektorými kategóriami pracujúcich, vkladanie nádeje do programu strany, podcenenie niektorých aktuálnych tém a populizmu ostatných politických strán. Ako jedna z najväčších chýb, ktorých sa strana dopustila sa spomínala neadresnosť a nedôslednosť predvolebnej propagandy. V diskusii sa objavili i zaujímavé postrehy o ignorancii programov strán zo strany médii, ale aj o podpore Kotlebovej strany niektorými cirkevnými predstaviteľmi.
xxxxxV konečnom dôsledku, na základe otvorenej, kritickej i sebakritickej diskusie bolo hlasovaním rozhodnuté, že Ústredný výbor KSS neprijíma rezignáciu vedenia strany. Poveruje ho pokračovať v organizovaní plnenia záverov VIII. zjazdu KSS a plánovaných opatrení. Predsedníctvu ÚV KSS bolo uložené pripraviť do júna tohto roku návrhy na personálne zmeny v Predsedníctve ÚV KSS ako aj na úrovni Krajských rád KSS, prerozdelenie kompetencii a poverenie konkrétnymi oblasťami činnosti strany či úlohami, ktoré vyplývajú z plánovaných opatrení i z opatrení, ktoré budú navrhnuté do júnového zasadania ÚV KSS. Na programe dňa KSS budú v najbližšom období, v zmysle posilnenia demokracie, prebiehať široké vnútrostranícke diskusie s celou členskou základňou o programe i ďalších taktických otázkach pôsobenia strany na slovenskej politickej scéne.
xxxxxKSS napriek zlému výsledku vo voľbách do NR SR v marci 2016 zostáva na Slovenskej politickej scéne jedinou relevantnou a vyhranenou antikapitalistickou stranou. Zintenzívni svoje pôsobenie na presvedčenie občanov o nevyhnutnosti radikálnych zmien v spoločnosti. KSS bude naďalej pôsobiť ako strana odmietajuca súčasný neoliberálny kapitalizmus, lúpežnú privatizáciu národného majetku, korupciu v spoločnosti ako aj agresívnu politiku USA a NATO. KSS čoskoro predloží občanom Slovenska program jeho obnovy.
Sekretariát ÚV KSS
V Žiline 9.4.2016