Vyhlásenie Komunistickej strany Slovenska k použitiu zakázaných bômb USA v Sýrii

Komunistická strana Slovenska zdůrazňuje, že Spojené štáty  americké opätovne porušili medzinárodné právo a arogantným spôsobom použili v Sýrii zakázané bomby.

Dňa 15. novembra tohto roku uskutočnili americké stíhačky  útok na vidiecke oblasti sýrskeho mesta Deir Al Zour, ktoré sa nachádza v blízkosti irackých hraníc a v oblastiach výskytu civilistov.  Pri tomto útoku použili bomby s bielym fosforom, ktorých použitie zakazujú ženevské konvencie.

Agresívne správanie armády USA  na území zvrchovanej Sýrie považuje Komunistická strana Slovenska za jeden z mnohých dôkazov ich pohŕdania  medzinárodným právom a bezohľadné realizovanie zločineckej politiky. Ich aktuálne vojenské aktivity sú uskutočňované  bez mandátu Bezpečnostnej rady Organizácie spojených národov. Rovnako tak ch prítomnosť na území Sýrie je podľa KSS nelegitímna,  pretože je realizovaná bez pozvania či súhlasu legitímnej sýrskej vlády.

Za trestuhodné v tejto záležitosti považuje Komunistická strana Slovenska aj správanie sa medzinárodných organizácii a štátov,  ktoré navonok deklarujú svoju mierumilovnosť a humánnosť a na strane druhej si zámerne a účelovo nevšímajú  správanie sa Spojených štátov amerických  realizované v rámci  takzvanej medzinárodnej koalície v Sýrii.

USA celkom evidentne páchajú zločin. Rovnako tak ho páchajú tí, ktorí ich v tom podporujú či tí, ktorí ich konanie prehliadajú a ticho tolerujú. Takéto správanie destabilizuje medzinárodnú situáciu a ohrozuje mier.

Komunistická strana Slovenska dôrazne odsudzuje toto  zločinecké správanie USA vo východnej časti Sýrie a očakáva rovnako kritický a odmietavý postoj od vrcholových predstaviteľov Slovenskej republiky. Aj týmto spôsobom, môže Slovenská republika prejaviť svoju suverenitu a záujem o rešpektovanie medzinárodného práva.

Komunistická strana Slovenska vo veci sýrskej krízy zastáva názor, že jej riešenie je možné len prostredníctvom demokratického, politického dialógu. V tomto smere KSS veľmi dôrazne a zreteľne  prejavuje solidaritu legitímnej vláde Sýrskej arabskej republiky.

Jozef Hrdlička, predseda KSS

V Bratislave 15. novembra 2018